Otros

ERASME DE ROTTERDAM: ELOGI DE LA FOLLIA

Director:
Jordi Savall
Género:
Concert de música clásica
Personaje:
Actor
Estreno:

16/01/2013. A las 21.00 horas. Reials Drassanes de Barcelona.

Sobre el espectáculo

Intérpretes:

La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI i Jordi Savall

Silvia Bel, Josep Maria Pou i Jordi Boixaderas, recitants.

Varios:

En el 25º aniversario de la creación de la Capilla Reial de Catalunya, Jordi Savall conmemora hoy miércoles 16 de enero a las 21 h. en las Drassanes Reials de Barcelona con su nueva obra 'Erasmo. Elogio de la locura'.

Una obra que en su tiempo, el siglo XVI, provocó la Reforma de la Iglesia, aunque ni mucho menos rompió con el Catolicismo, tal y cómo si hizo su contemporáneo, Martín Lutero.

En este nuevo trabajo, Savall homenajea las músicas de la época del gran humanista Erasmo de Rotterdam con un elenco de actores de primera línea que darán vida a los siguientes personajes: Josep Maria Pou interpretará a Erasmo de Rotterdam, Sílvia Bel, a la Locura y Jordi Boixaderas se encargará de poner voz a Thomas More, Maquiavelo y Martín Lutero.

Les acompañarán en los instrumentos, además de evidentemente la Capilla Reial de Catalunya y Jordi Savall, la formación Hespèrion XXI que interpretará obras de Dufay, Dezprès, Sermisy, Lloyd, Isaac, Du Caurroy, Moderne, Morales y Trabaci, así como piezas anòminas sefarditas y otomanas.

Este proyecto es un gran homenaje a este gran filósofo y humanista del siglo XVI mediante el diálogo vivo de textos y músicas de la época situados de lleno en su contexto histórico.

El diagnóstico de Erasmo de Rotterdam es hoy una descripción precisa de la crisis actual de Europa y del mundo.

El maestro Savall ha explicado que, quinientos años después, considera que el texto es más vigente que nunca.

El "Elogio de la Locura" mostrará una nueva vida de Erasmo.

"Es una presentación de su visión filosófica y crítica del mundo que, curiosamente, se puede aplicar hoy con una total actualidad".

"Su trabajo nos debe servir para reflexionar sobre nuestro destino humano y encontrar nuevos caminos de diálogo, justicia y paz en una Europa unida que sabe desarrollarse a partir de una idea moral y global que prevalezca plenamente por encima de los intereses económicos o territoriales concretos".

'Erasmo. Elogio de la locura'
Miércoles 16 de enero 2012, 21h.
Reales Drassanes de Barcelona

------------------------------------

L'Auditori i la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA) presenten aquest dimecres 16 de gener a les 21h a les Reials Drassanes de Barcelona el darrer treball dirigit per Jordi Savall sobre les músiques del temps d'Erasme de Rotterdam i el seu text més famós: l'Elogi de la Follia. 

L'actriu Sílvia Bel i els actors Josep Maria Pou i Jordi Boixaderas donaran vida als personatges de La Follia, Erasme de Rotterdam, Martí Luter i Thomas More en un fascinant diàleg amb les músiques de l'època interpretades per Jordi Savall, La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI.

Aquest projecte és un gran homenatge a aquest gran filòsof i humanista del segle XVI mitjançant el diàleg viu de textos i músiques de l'època situats de ple en el seu context històric. A més del propi Erasme, sentirem també les veus de la Follia i del seu amic Thomas More, així com la del seu opositor Martí Luter.

Els tres actors que posen veus als principals personatges d'aquest projecte són Sílvia Bel, que encarna la Follia, Josep Maria Pou, que protagonitza Erasme, i Jordi Boixaderas que posa la veu de Thomas More, de Maquiavel, i de Martí Luter.

Les músiques de l'època del somni de l'Humanisme que acompanyaran aquests personatges són les obres de Dufay, Dezprès, Sermisy, Lloyd, Isaac, Du Caurroy, Moderne, Morales i Trabaci, així com peces anòmines sefardites i otomanes que van acompanyar els principals esdeveniments de la vida d'Erasme i el seu temps.

Erasme fou especialment conegut pel seu Elogi de la Follia escrit l'any 1511 que provocaria la Reforma de l'Església. Les seves idees reformadores no s'apartaven del catolicisme malgrat les pressions de Martí Luter. El concert mostra la força de les idees i reflexions crítiques d'un gran pensador del Renaixement que denuncia la fam, la guerra i la ignorància, i que encara avui són font de saviesa humanística i espiritual. Encara cinc-cents anys després, no han perdut gens ni mica la seva actualitat.


Galería fotográfica


Prensa / medios