Otros

HEROÏCITAT I HEROISME

Personaje:
Actor
Estreno:

14/03/2014. El Born. Barcelona. Debut de la ORQUESTA DEL MONTSALVAT.

Sobre el espectáculo

Intérpretes:

Orquestra del Montsalvat

Josep Maria Pou, actor.

Maria Hinojosa, soprano.

Varios:

«Heroïcitat i Heroisme», el debut de l'Orquestra del Montsalvat

Al bell mig de les ruïnes del Born Centre Cultural, amb l'ús d'instruments originals i seguint criteris d'interpretació històrics, la debutant Orquestra del Montsalvat ens va oferir una reflexió musical sobre l'heroïcitat i l'heroisme a partir de dues obres de Beethoven: la Música incidental per a l'Egmont i laSimfonia Heroica. També hi van actuar la soprano Maria Hinojosa i l'actor Josep Maria Pou, que a l'intermedi va llegir Tema del traidor y del héroe, de Jorge Luis Borges.

La data triada per a la celebració del concert «Heroïcitat i Heroisme», amb el qual l'Orquestra del Montsalvat es presentava per primer cop davant del públic, no va ser casual. 301 anys enrere, el mateix 14 de març es va signar a Utrecht el conveni en què s'establia el procés d'evacuació de les tropes austríaques del Principat de Catalunya. Abandonats davant les potències borbòniques, els catalans van combatre i resistir amb heroïcitat fins a la caiguda de Barcelona el 1714.

Aquesta heroïcitat va ser el leitmotiv que va conduir el que, tal com s'apuntava al programa de mà, més que un concert era «la celebració d'un acte simbòlic al servei de la psique col·lectiva», inserit en la commemoració del Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió. Al cor de les ruïnes del barri de la Ribera, escenari i símbol de l'heroisme de molts ciutadans d'ara fa tres-cents anys, l'acte va començar amb el Ritual de processó a càrrec dels músics de La Caravaggia, que va precedir l'entrada en escena de l'Orquestra del Montsalvat.

Al senyal del director, Francesc Prat, els 41 components de l'orquestra provinents d'arreu del món van atacar la Música incidental per a l'Egmont de Goethe (1809-1810), de Ludwig van Beethoven, amb la col·laboració de la soprano Maria Hinojosa i l'actor Josep Maria Pou com a narrador. Aquesta obra va ser creada per acompanyar la tragèdia teatral homònima escrita per Goethe i és un homenatge a l'heroisme del comte d'Egmont, un general flamenc contrari a l'opressió espanyola que, condemnat a mort pel duc d'Alba, va ser decapitat l'any 1568.

Finalitzada la interpretació de la primera obra del programa, a l'intermedi l'actor Josep Maria Pou va fer una lectura del Tema del traidor y del héroe, un conte de Jorge Luis Borges en el qual l'escriptor juga amb la confusió intencionada entre realitat i ficció en el relat d'un narrador anònim que explica la història d'un avantpassat, heroi de la independència irlandesa.

A continuació, l'Orquestra del Montsalvat va tornar a sortir d'entre les ombres de les ruïnes del Born per interpretar la Simfonia núm. 3 «Heroica» de Beethoven. Inicialment l'obra havia de ser dedicada a Napoleó, abans que es coronés emperador i decebés profundament el compositor alemany per haver traït els ideals de la Revolució Francesa que tant admirava.

Acabat el concert, la majoria dels cinc-cents espectadors que encerclaven el jaciment arqueològic del Born es van posar dempeus per aplaudir el debut de l'Orquestra del Montsalvat, la primera de l'Estat centrada en la interpretació del repertori romàntic amb instruments originals i criteris històrics. L'Orquestra del Montsalvat és un projecte d'Oriol Pérez Treviño, exdirector de L'Auditori, està formada per músics freelance i es finança exclusivament amb fons privats.

----------------------


Galería fotográfica