Biografia

de novembre1944

Neix a Mollet del Vallés (Barcelona)

de desembre1959

Finals dels 50 i primers anys 60: estudis a la Universitat Laboral de Tarragona. Teatre amateur. Teatre universitari. Teatre independent. Primeres passes a la ràdio.

de gener1967

Segona meitat dels 60: estudis a la RESAD (Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid). Bons records d'excel·lents professors: Manuel Dicenta, Mercedes Prendes, Francisco García Pavón, Hermann Bonnin, Ricardo Domenech, Antonio Malonda, Josefina García Aráez...

d’octubre1968

Entre primer i segon curs de la RESAD, primeres passes al teatre professional: MARAT-SADE (1968), l'històric montatge d'Adolfo Marsillach, a Madrid i Barcelona.

de juliol1969

Entre segon i tercer curs de la RESAD, estreno el musical LOS FANTÁSTIKOS (1969), la mateixa nit que l'home (Neil Armstrong) posa per primera vegada un peu a la Lluna.

d’octubre1970

A l'acabar els estudis a la RESAD, em contracta la nova Companyia Titular del Teatre Nacional Maria Guerrero (la meva segona escola) i m'estreno amb ROMANCE DE LOBOS (1970). Tres temporades, set estrenes i el magisteri diari de José Bódalo, Gabriel Llopart, Tote Gracia Ortega, Luisa Rodrigo, José Luis Heredia, Maria Fernanda D'Ocón, Felix Dafauce, Felix Navarro, etc... I Jose Luís Alonso donant lliçons magistrals a cada assaig.

de juny1973

UNA MUJER PROHIBIDA (1973), el meu primer treball al cinema.

de novembre1973

Retrobament amb Adolfo Marsillach a CANTA, GALLO ACORRALADO (1973). Se suspenen dues funcions per l'assassinat de Carrero Blanco.

de febrer1974

Debut sobtat i inesperat a "Estudio 1" de TVE amb LAS MENINAS. I a partir de llavors molta televisió. A TVE, en programes com "Estudio 1", "Teatro de Siempre", "Cuentos y leyendas" i d'altres de similars. Funcions d'Unamuno, Ibsen, Buero Vallejo, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Aldous Huxley, Jean Cocteau, Durrenmatt, etc...amb fantàstics personatges protagonistes. La meva tercera escola. La meva tercera època d'aprenentatge.

de febrer1978

Principi d'una llarga col·laboració amb el director José María Morera: teatre clàssic a Mèrida, una inusual experiència per tot el territori espanyol amb el Centro Nacional de Iniciación del Niño y el Adolescente al Teatro (1981-1982), i una temporada d'èxit al Teatro Bellas Artes de Madrid, amb CASA DE MUÑECAS (1983) com a títol emblemàtic.

de febrer1981

EL GALAN FANTASMA, amb José Luis Alonso al Teatro Español. I d'altres funcions en altres teatres i amb altres directors: Miguel Narros i Manolo Collado. Fins llavors: Peter Weis, Valle Inclán, Bertolt Brecht, Sófocles, Perez Galdós, Arniches, Chejov, Montherlant, O'Casey, Nieva, Eurípides, Molière, Calderón. I a partir de llavors: Ibsen, Vital Aza, Francisco Melgares, Michael Fryan, Moratín, Goldoni, de nou Nieva, de nou Molière.

de febrer1984

EL DUO DE LA AFRICANA al Teatro de la Zarzuela. Un agosarament, de nou de la mà de José Luis Alonso. Un èxit indiscutible. I el PREMI RICARDO CALVO de l'Ajuntament de Madrid al millor actor. Més incursions al cinema: Reina Zanahoria, El caballero del dragón, Hay que deshacer la casa, Remando al viento.

de febrer1985

Inici d'un viatge al·lucinant que va urar catorze anys: LA CALLE 42 (1985-1999) a Radio Nacional de España.

de febrer1987

Nascut a Catalunya i mai havia fet teatre en català. Sorgeix una proposta del Centre Dramàtic de la Generalitat i debuto al Teatre Romea de Barcelona amb ES AIXÍ, SI US HO SEMBLA de Pirandello. Aquest debut marca l'inici d'una alternativa que serà habitual entre català i castellà, entre Madrid i Barcelona.

de febrer1987

Un regal extraordinari: el personatge de Federic Lloberol, eix central de VIDA PRIVADA de Josep Maria de Sagarra convertida en sèrie per televisió per Francisco Betriu, en una coproducció de TVE i la RAI.

de febrer1987

I un altre regal en forma de pel·lícula: EL COMPLOT DELS ANELLS de Francesc Bellmunt, que em proporciona el Premi Sant Jordi de Cinematografia 1988.

de febrer1988

Primera trobada amb Josep Maria Flotats i el seu LORENZACCIO. El Cardenal Cibo és un altre dels meus personatges favorits.

de febrer1989

Primer espectacle del que jo anomeno l'etapa de Javier Tomeo: AMADO MONSTRUO, basada en l'obra de l'autor aragonès.

de febrer1991

Segon espectacle basat en una obra de Javier Tomeo: EL GALLITIGRE

de febrer1991

Seguint a Catalunya, i el Centre Dramàtic, DESIG de Benet i Jornet.

de febrer1991

Quatre Premis de la Crítica de Barcelona.

de febrer1992

El 1992 de l'Expo i les Olimpiades, LA VERDAD SOSPECHOSA amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico i Pilar Miró.

de febrer1993

Últim espectacle de l'etapa Javier Tomeo: EL CAZADOR DE LEONES, basada en l'obra de l'autor aragonès.

de febrer1993

Un altre musical, GOLFOS DE ROMA del meu admirat Sondheim (de genolls). Deu funcions al Teatro Romano de Mérida  que recordaré tota la vida. Gràcies, Mario Gas.

de febrer1993

ESPECTROS amb Julieta Serrano i John Strasberg.

de febrer1994

LA CORONA D'ESPINES, que em porta novament a Barcelona i al Teatre Romea.

d’octubre1994

L'octubre TV3, Televisió de Catalunya m'ofereix un personatge entranyable en una sèrie que començaria a grabar-se d'immediat. Els tres mesos de rodatge previstos es van convertir en quatre anys i els 13 episodis inicials en 148. La sèrie era ESTACIO D'ENLLAÇ. I el personatge, Manel.

d’octubre1994

Per aquelles mateixes dates, més incursions al cinema: HISTORIAS DEL KRONENGRAN SLALOMPURO VENENOSUBJÚDICE. I la satisfacció de formar part de l'equip inicial elegit per Flotats per la posada en marxa del seu projecte del Teatre Nacional de Catalunya.

de febrer1996

ÀNGELS A AMÈRICA: un moment decisiu, un abans i un després a la meva vida personal i professional.

de febrer1997

Amb LA GAVIOTA tinc l'oportunitat de retrobar-me a Txèkhov i l'emoció de coincidir per primer cop en un escenari amb Núria Espert.

de febrer1998

LOS AÑOS BÁRBAROS i LA HORA DE LOS VALIENTES, dos pel·lícules amb la Gauerra Civil i la postguerra incivil a sobre.

de febrer1998

AMIC/AMAT. Un paperàs. I una gran pel·lícula. I el plaer de viure la passió pel cinema amb Ventura Pons. I la nominació al Goya.

de febrer1998

Després de cinc anys d'absència, de nou a Madrid amb ARTE. Una bomba. Un fenòmen teatral del que encara se'n parla tot i el temps que ha passat.

de febrer2000

Tornada a la tele amb POLICIAS (2000-2003). Tres anys de la meva vida dedicats a l'inspector Ferrer. Ell, a canvi, em va donar moltes satisfaccions.

de febrer2001

I sense deixar la televisió, INVESTIGACIÓN POLICIAL, EL CLUB DE LA COMEDIA, SIETE VIDAS,... I la Tvmovie CARLES, PRÍNCEP DE VIANA que porta sota el braç un Premi d'Interpretació al Festival de TV de Venècia 2002.

de febrer2003

A l'acabar la sèrie POLICIAS, tornada al teatre amb CELOBERT (Skylight) al Teatre Romea de Barcelona. Un èxit de dues temporades, gran collita amb premis i un altre personatge fantàstic -Tom Sergeant- pel meu àlbum de favorits.

de març2003

I llavors, de sobte, la MEDALLA D'OR DE LA CIUTAT DE MOLLET. I amb l'emoció i l'agraïment, el compromís, més gran que mai, amb els meus orígens. I la tornada a Catalunya com a lloc de residència.

de març2003

Un repte, la lectura en solitari davant del públic de BARTLEBY, L'ESCRIVENT de Melville. El valor de la paraula i la reivindicació de la lectura. Una passada.

de febrer2004

De nou al cinema: MAR ADENTRO amb Amenábar; TIOVIVO c. 1950 amb José Luis Garci; i SEVIGNÈ i BENEATH STILL WATERS.

de març2004

I per fi l'esperat retrobament amb el teatre de William Shakespeare: EL REI LEAR de la mà de Calixto Bieito i la gran compayia del Teatre Romea de Barcelona. El personatge somiat per molts actors. I el descobriment de la meva llibertat com actor damunt d'un escenari.

d’abril2004

Una altra sorpresa emocionant: el PREMI NACIONAL DE TEATRE DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA per les interpretacions a CELOBERT i BARTELBY, L'ESCRIVENT.

de febrer2005

Una obsessió: LA CABRA, de Edward Albee, amb la que em vaig estrenar com a director i productor i que es va convertir en una aventura apassionant. Hi va haver cabra per estona.

de febrer2008

ELS NOIS D'HISTÒRIA, d'Alan Bennett

de febrer2011

TRUCA UN INSPECTOR, de J.B. Priestley

de juliol2013

FUEGOS, de Marguerite Yourcenar al Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida

de desembre2014

De nou com actor i director a PRENDRE PARTIT.

de juliol2015

SÓCRATES, juicio y muerte de un ciudadano. Festival Internacional de Teatre de Mérida.