Biografia

de novembre1944

Neix a Mollet del Vallés (Barcelona) el 19 de novembre de 1944.

de gener1959

Finals dels 50 i primers anys 60: Universitat Laboral de Tarragona. Teatre universitari. Teatre amateur. Teatre independent. La ràdio, la seva primera vocació.

de setembre1967

Segona meitat dels anys 60, ja a Madrid. Estudis a la RESAD (Real Escuela Superior de Arte Dramático). Bons records d'excel·lents professors: Manuel Dicenta, Mercedes Prendes, Francisco García Pavón, Francisco Nieva, Hermann Bonnín, Ricardo Domenech, Antonio Malonda, Josefina García Aráez, a les classes dels quals assisteix al llarg dels tres cursos de l'especialitat d'Interpretació (1967-1970).

d’octubre1968

Entre primer i segon cursos de la RESAD, debuta en el teatre professional (primera feina, primer contracte, primer sou) amb MARAT-SADE , l'històric muntatge d'Adolfo Marsillach al Teatro Español de Madrid (02.10.68). Entre segon i tercer curs estrena el musical LOS FANTÁSTIKOS al Teatre Reina Victória, la mateixa nit en què l'home arriba a la lluna (20.07.69).

de juny1970

Acaba els estudis a la RESAD llicenciat en Art Dramàtic (Interpretació) i entra en la Companyia Titular del "Teatro Nacional María Guerrero" que es converteix en la seva segona escola. Sota la direcció de José Luis Alonso (una classe magistral en cada assaig) i al costat d'actors com José Bódalo, Gabriel Llopart, Tote García Ortega, Maria Fernanda D'Ocón, etc. estrena set funcions (ROMANCE DE LOBOS, EL CÍRCULO DE TIZA CAUCASIANO, ANTÍGONADULCINEAMISERICORDIALOS CACIQUES i LAS TRES HERMANAS) al llarg de tres temporades (octubre de 1970 a juny de 1973) i tres llargues gires per Espanya.

de setembre1973

Del María Guerrero passa al Teatre Lara per estrenar LA CIUDAD EN LA QUE REINA UN NIÑO, d'Henry de Montherlant, una obra valenta que burla molt hàbilment la censura d'aquells dies. I de cop i volta, la seva primera feina al cinema: UNA MUJER PROHIBIDA. Després, el retrobament amb Adolfo Marsillach fent CANTA, GALLO ACORRALADO, de Sean O'Casey, una estrena que provoca molta divisió d'opinions i aldarulls diaris al pati de butaques. Ambient crispat. Se suspenen algunes representacions per l'assassinat de Carrero Blanco (20.12.73)

de juny1974

Debut sobtat i inesperat en el mític "Estudi 1" de TVE amb LAS MENINAS, de Buero Vallejo, interpretant al rei Felip IV al costat de José María Rodero que interpreta al pintor Velázquez. A partir d'aquell moment, molts més "Estudi 1" amb obres d'Unamuno, Ibsen, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Aldous Huxley, Jean Cocteau, Durrenmatt, Casona, Mihura, etc. La televisió d'aquells anys es converteix en la seva tercera escola. I continua aprenent al costat de grans mestres, Adolfo Marsillach (LA SRA GARCÍA SE CONFIESA i SILENCIO, ESTRENAMOS) i Fernando Fernán Gómez (EL PÍCARO), entre d'altres.

d’abril1976

Amb l'arribada de la democràcia i la desaparició de la censura, una altra funció polèmica i d'impacte: LA CARROZA DE PLOMO CANDENTE, de Francisco Nieva. Al cinema, dues pel·lícules de tall històric, LA ESPADA NEGRA, de Rovira-Beleta i EL SEGUNDO PODER, de José Mª Forqué. I una sèrie mítica de l'única televisió d'aquell temps: CURRO JIMÉNEZ.

de gener1978

Dues obres de Valle-Inclán, LAS GALAS DEL DIFUNTO i LA HIJA DEL CAPITÀN, el fan tornar al Teatro María Guerrero. Roda una pel·lícula, REINA ZANAHORIA, amb Gonzalo Suárez. A continuació, estrena LAS BACANTES al Teatre Romano de Mèrida i comença una llarga col·laboració amb el director José María Morera que inclou una experiència didàctica de gairebé dos anys sencers per tot el territori espanyol amb el CENINAT (Centro Nacional de Iniciación del Niño i el Adolescente al Teatro, 1981-1982).

de febrer1981

La tarda del 23 de febrer, mentre Tejero i els seus prenen per assalt el Congreso de los Diputados, camina cap al Teatro Español (a escassos metres de la Plaza de las Cortes), per a recollir de mans de José Luis Alonso el llibret d'EL GALÁN FANTASMA de Calderón de la Barca, que ha d'estrenar en aquell teatre dos mesos després. A l'any següent (1982) torna al María Guerrero amb CORONADA I EL TORO, obra cabdal del "teatro furioso" de Francisco Nieva. I a continuació, CASA DE MUÑECAS de Ibsen, que juntament amb EL SOMBRERO DE COPA i EL BARÓN conformen una temporada sencera d'èxit en el Teatro Belles Artes.

de gener1982

Els anys 82 i 83 són de molta feina a la televisió, sense deixar mai la cita diària amb el teatre. Moltes hores als estudis de Prado del Rey i molt rodatge en exteriors per a sèries com CERVANTES, LA MÀSCARA NEGRA i la que és el gran èxit d'aquells anys, ANILLOS DE ORO, d'Ana Diosdado, amb direcció de Pedro Masó.

de maig1985

Li arriba el seu primer guardó, el PREMIO RICARDO CALVO (Premios Villa de Madrid 1984) al MEJOR ACTOR, que rep de mans de l'alcalde de la ciutat Don Enrique Tierno Galván. Amb aquest premi es reconeix el treball conjunt en les seves tres estrenes d'aquest any: EL DUO DE LA AFRICANA al Teatro de la Zarzuela, LAS MUJERES SABIAS al Teatro del Progreso, i AL DERECHO Y AL REVÉS (Noises Off) al Teatro Alcázar.

de juliol1985

Aquest any marca l'inici d'un viatge extraordinari amb un doble equipatge, el de la ràdio i el teatre musical: LA CALLE 42Radio Nacional de España-Radio1. Acompanyat de Concha Barral presenta setmanalment un espai que es mantindrà viu al llarg de catorze anys (de 1985 a 1999; 809 programes en total). En el teatre, repeteix amb Adolfo Marsillach, ara al Centro Dramático Nacional, estrenant ANSELMO B. Acudeix al Festival de Teatro Clásico de Almagro amb LA LOCANDIERA, que estrenarà tot seguit a Madrid. I encara més televisió: LA HUELLA DEL CRIMEN (Pedro Costa) i SEGUNDA ENSEÑANZA, de nou amb el tàndem Ana Diosdado/Pedro Masó.

de gener1987

Nascut a Catalunya mai havia fet teatre en català. Accepta la proposta que li fa el Centre Dramàtic de la Generalitat i debuta al Teatre Romea de Barcelona fent ES AIXÍ, SI US HO SEMBLA, de Pirandello. Aquesta estrena marca l'inici d'una alternança que es farà habitual entre català i castellà, Madrid i Barcelona. Li arriba al mateix temps un regal extraordinari: el personatge de Frederic de Lloberola, pal de paller a VIDA PRIVADA, la famosa novel·la de Josep Maria de Segarra convertida en sèrie de televisió per Francisco Betriu.

de gener1988

Josep Maria Flotats el convida a formar part de la seva Companyia per a interpretar el personatge de Cardenal Cibo a LORENZACCIO. Més tard, Jacques Nichet l'escolleix per protagonitzar a Espanya el seu muntatge de AMADO MONSTRUO, adaptació de la novel·la de Javier Tomeo, que ha estat un gran èxit a París. De la trobada amb Javier Tomeo en surt l'estrena de EL GALLITIGRE, que l'autor escriu a mida per a ell. De nou al Teatre Romea de Barcelona estrena DESIG, una de les millors funcions de Benet i Jornet. Dues temporades que li mereixen dos PREMIS DE LA CRÍTICA TEATRAL DE BARCELONA, un per Amado Monstruo i un altre per Desig i El Gallitigre.

d’abril1988

També en aquesta mateixa dècada dels anys 80, una ratxa de molt bon cinema: LA NOCHE MÁS HERMOSA (Manuel Gutierrez Aragón), EL CABALLERO DEL DRAGÓN (Fernando Colomo), HAY QUE DESHACER LA CASA (José Luis García-Sánchez), MADRID (Basilio Martin Patiño), BERLÍN BLUES (Ricardo Franco), REMANDO AL VIENTO (Gonzalo Suárez), PONT DE VARSÒVIA (Pere Portabella), LA BAÑERA (Jesús Garay), etc. I EL COMPLOT DELS ANELLS (Francesc Bellmunt), una feina que li fa guanyar el "PREMI SANT JORDI 1988" (Millor actor en pel·lícula espanyola).

de novembre1991

A tocar del 1992, l'any de l'Expo i les Olimpíades, s'incorpora a la Compañía Nacional de Teatro Clásico per a l'estrena de LA VERDAD SOSPECHOSA que dirigeix Pilar Miró. En acabar aquesta etapa, viatja a París pels assajos de EL CAZADOR DE LEONES, un nou espectacle de Javier Tomeo dirigit per Jean-Jacques Preau, que estrena en el Mercat de les Flors de Barcelona.

de gener1993

Julieta Serrano forma companyia i el convida a representar amb ella una de les millors funcions d'Ibsen, ESPECTROS, amb la direcció de John Strasberg. En acabar, torna a Barcelona i al Teatre Romea per fer LA CORONA D'ESPINES de Josep Maria de Segarra, un clàssic del repertori teatral català. De nou la seva feina és reconeguda amb un altre PREMI DE LA CRÍTICA TEATRAL DE BARCELONA.

de juliol1993

Finalment, un altre musical: GOLFOS DE ROMA (A funny thing happened on the way to the Fòrum), del gran Stephen Sondheim (¡de rodillas!). Actúa només en les deu funcions del Teatro Romano de Mérida, però el record d'aquestes deu representacions roman inesborrable. Deu nits d'èxit apoteòsic, gràcies a l'extraordinari equip que ha dirigit Mario Gas (un altre mestre, un altre gran).

de novembre1994

A l'octubre d'aquell any, TV3 (Televisió de Catalunya) li ofereix un personatge entranyable en una sèrie que comença a rodar-se i emetre's immediatament. Els 13 episodis previstos al principi es converteixen en 140, agrupats en cinc temporades i un període de rodatge que s'estén fins als quatre anys. Èxit popular, fabuloses audiències i tota mena de premis. La sèrie? ESTACIÓ D'ENLLAÇ. El personatge? Manel García propietari del "Bar Manel". Entre temporada i temporada, temps suficient per a altres rodatges de cinema: HISTORIAS DEL KRONEN (Montxo Armendáriz), GRAN SLALOM (Jaime Chávarri), TOT VERÍ (Xavier Ribera) i SUBJÚDICE (Josep Mª Forn).

de novembre1996

L'enorme satisfacció de ser part de l'equip inicial triat per Flotats per posar en marxa el seu projecte del TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA (TNC). La inauguració d'aquest teatre amb l'estrena d'ÀNGELS A AMÈRICA de Tony Kushner, és tot un referent cultural de la història recent de Catalunya. La seva interpretació del personatge Roy Cohn, li mereix un altre PREMI DE LA CRÍTICA. L'estrena de LA GAVINA, poc després, suposa l'ocasiò tornar a fer Chejov i l'emoció de coincidir per primera vegada amb Núria Espert dalt de l'escenari.

de juliol1998

Torna al cinema amb AMIC/AMAT. Un gran personatge. I una gran pel·lícula. El plaer de viure la passió pel cinema al costat de Ventura Pons. I la primera NOMINACIÓ AL PREMIO GOYA. Roda també LOS AÑOS BÁRBAROS i LA HORA DE LOS VALIENTES, dues pel·lícules amb la Guerra Civil i la postguerra incivil com a temes coincidents.

de setembre1998

De nou a Madrid després de cinc anys d'absència, per estrenar ARTE de Yasmina Reza. Una bomba. Un fenomen teatral del qual es continua parlant passat el temps. L'èxit del Teatro Marquina de Madrid es repeteix i multiplica en el Teatre Tívoli de Barcelona:"Mi amigo Sergio se ha comprado un cuadro. Es una tela de aproximadamente un metro sesenta por un metro veinte, pintada de blanco. El fondo es blanco y si entornamos un poco los ojos, podemos percibir unas finísimas líneas blancas transversales"....

d’octubre1999

Comença el rodatge de la sèrie POLICÍAS EN EL CORAZON DE LA CALLE que s'emet per Antena 3 TV de l'11 de gener del 2000 al 16 de gener del 2003. Tres anys i cinc dies donant vida a l'Inspector Ferrer. En aquest mateix període de temps, incursions en altres sèries i programes: INVESTIGACIÓN POLICIAL, SIETE VIDAS, EL CLUB DE LA COMEDIA... I una TV movie de TV3, CARLES, PRÍNCEP DE VIANA, que li proporciona el regal del PREMI D'INTERPRETACIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE TV VENECIA 2002.

de novembre2002

MEDALLA DE LA CIUTAT (Mollet del Vallés)

de gener2003

Acabat el rodatge de POLICÍAS, accepta l'oferta que li fan la productora FOCUS, responsable de la nova etapa de l'emblemàtic Teatre Romea, i Calixto Bieito, el seu flamant director artístic, per a vincular-se de nou a aquest teatre i estrenar CELOBERT (Skylight) de David Hare. Èxit de públic i de crítica, llarga gira per Catalunya i Balears, gran collita de premis i un altre fantàstic personatge (Tom Sergeant) pel seu àlbum de favorits.

de maig2004

Compaginant un rodatge amb l'altre, dues pel·lícules de dos directors guanyadors d'un "Oscar": MAR ADENTRO, de Alejandro Amenábar, i TIOVIVO c. 1950, de José Luis Garci.

de juliol2004

I finalment, l'esperada trobada amb William Shakespeare: EL REI LEAR amb Calixto Bieito i la gran companyia del Teatre Romea. El personatge ambicionat per gairebé tots els actors. El descobriment de la seva llibertat com a actor damunt d'un escenari. I una collita de diversos premis, entre ells el FOTOGRAMAS DE PLATA 2004.

de setembre2004

PREMI NACIONAL DE TEATRE 2004 (Generalitat de Catalunya)

de novembre2005

LA CABRA o QUI ÉS SYLVIA?, d'Edward Albee. Un pressentiment que el fa debutar com a director i productor, a més de ser-ne actor i traductor. Una aventura arriscada, un rampell de bogeria (santa bogeria!), que supera totes les expectatives. Dos anys i mig de representacions per tota Espanya, a 90 ciutats i teatres diferents. I premis a dojo, entre altres 3 PREMIOS MAX 2007 (Espectacle, Direcció i Adaptació) PREMIO INTERNACIONAL TERENCI MOIX, PREMIO ERCILLA, PREMIO BUTACA, PREMIO de la UNIÓN DE ACTORES, etc.

de gener2006

Volta a la televisió: ÀNGELS I SANTS per a TV3. Circulen pastilles d'efectes letals per les discoteques de Barcelona i el seu personatge -gran 'capo' de la nova droga- n'és el responsable. Un "dolent" de manual. Altres sèries, per aquesta mateixa època: QUART, que l'introdueix en ambients eclesiàstics, i LEX, que li dona a conèixer el món dels advocats. Totes dues a Antena 3TV.

d’octubre2006

PREMIO NACIONAL DE TEATRO 2006 (Ministerio de Cultura)

d’octubre2007

Una altra pel·lícula amb Ventura Pons: BARCELONA, UN MAPA. I l'al·licient de tornar a coincidir amb Núria Espert. Rodatge tranquil, quiet, íntim, en un ambient gairebé conventual. 

de juny2008

Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, torna de Nova York amb un text teatral de Richard France, gran expert en l'obra d'Orson Welles. Tots dos li encomanen l'entusiasme i estrena SU SEGURO SERVIDOR, ORSON WELLES, interpretant al genial i discutit cineasta. A més del text (gairebé un monòleg) cal aplicar-se a aprendre prestidigitació. El resultat és un espectacle màgic que, després del Romea de Barcelona, viatja a Madrid i per tota Espanya. Tot el procés de creació es recull en un llargmetratge, MÀSCARES, que s'estrena en la secció Zabaltegui de la 57 edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià 2009.

d’octubre2008

Director Artístic del TEATRO GOYA de Barcelona (2008-2018)

d’octubre2008

Per a la inauguració del nou i remodelat Teatre Goya, dirigeix i interpreta LOS CHICOS DE HISTORIA (ELS NOIS D'HISTÒRIA) d'Alan Bennet, una obra que reivindica el valor fonamental de l'educació i la cultura. Tota una declaració d'intencions per part de la productora Focus, nova responsable del local, com del director artístic. En aquesta primera temporada dirigeix també LA VIDA POR DELANTE, una funció amb què Concha Velasco i la seva entranyable 'Madame Rosa' obtenen un èxit d'escàndol.

de juny2010

Es trasllada a Ankara i Estambul, per dirigir LA GRAN SULTANA (BÜYÜK SULTAN KATALINA) de Miguel de Cervantes, amb la Companyia del Teatre Estatal de Turquia (Ankara Devlet Tiyatrosu). L'estrena de l'espectacle tanca els sis mesos de presidència espanyola a la Unió Europea.

de setembre2010

Director Artístic del TEATRO LA LATINA de Madrid (2010-2014)

de febrer2011

Dirigeix i interpreta TRUCA UN INSPECTOR, l'obra de Priestley que continua sent un brutal al·legat contra les misèries i la hipocresia d'una certa societat burgesa. Aquesta mateixa temporada dirigeix també CONCHA! (YO LO QUIERO ES BAILAR) un "show" de caràcter musical en el qual Concha Velasco repassa tota la seva biografia.

d’octubre2011

PREMIO DE CULTURA 2011 (Comunidad de Madrid)

de febrer2012

Inaugura el Festival Internacional de Teatre Clásico de Mérida amb HÉLADE, un homenatge solidari a la crisi que patia el poble grec en aquell moment. Dirigeix EL TIPO DE LA TUMBA DE AL LADO per a la seva estrena a Barcelona i una llarga gira per Espanya. I la pel·lícula BLANCANIEVES, de Pablo Berger, li fa a mans un guió magistral, un personatge que és una llaminadura i una nova nominació al GOYA.

de setembre2012

L'any de les Olimpíades de Londres 2012 viatja a Birmingham pels assajos de FORESTS, un nou espectacle de Calixto Bieito que és un recull de diferents escenes de Shakespeare. Després de la seva estrena en el mític Old Rep de Birmingham, es representa en el Barbican de Londres, a Amsterdam, a Madrid i fa gira per Espanya. Experiència impagable: fer Shakespeare en anglès, a Anglaterra i amb actors anglesos.

de març2013

Un any d'intensa activitat teatral. Reprèn una de les seves funcions més estimades (CELOBERT) per a estrenar-la a Madrid al Teatro Español, ara en castellà (A CIELO ABIERTO), i amb Nathalie Poza. Dirigeix FUEGOS, amb textos de Marguerite Durás, per al Festival de Mèrida i el GREC de Barcelona. Dirigeix LOS HIJOS DE KENNEDY en el cinquantenari de la mort d'aquell president americà. I torna al Teatre Nacional de Catalunya per a interpretar el personatge d'Hirst a TERRA DE NINGÚ (No man's land) de Harold Pinter.

de maig2014

Dirigeix EL ZOO DE VIDRE (The glass menagerie), l'obra semiautobiogràfica de Tennessee Williams, i també PRENDRE PARTIT (Taking Sides) de Ronald Harwood, en la qual interpreta, a més, el personatge de Wilhelm Furwängler, el que fos controvertit director de l'Orquestra Filharmònica de Berlín en temps d'Hitler. Les dues en el Teatre Goya i de gira per Catalunya.

d’abril2015

Dues pel·lícules: una de títol gairebé tan llarg com el seu extens repartiment, MURIERON POR ENCIMA DE SUS POSIBILIDADES, d'Isaki Lakuesta, i una altra de títol tant inquietant com hipnòtic, ABRACADABRA, de nou amb Pablo Berger.

d’abril2015

Comença l'any interpretant a Alonso Quijano, Don Quijote de la Mancha, en EL QUIJOTE DEL SIGLO XXI, la superproducció sonora que RNE (Radio Nacional de Espanya) emet al llarg de 10 episodis i amb més de 50 actors en el repartiment. Un enregistrament que es comercialitza tot seguit en una col·lecció de 10 CD.

de juliol2015

Quan es comença a parlar de treure l'estudi de la filosofia del Batxillerat, estrena SÒCRATES, (JUICIO Y MUERTE DE UN CIUDADANO), una dramatúrgia de Mario Gas i Alberto Iglesias. Un espectacle on es recorda el judici que deriva en la mort d'un dels filòsofs més importants de la història. "Només sé que no sé res" ressona, de nou, en més de 60 escenaris de tot el país.

de gener2017

GAUDÍ D'HONOR de la Academia del Cinema Català.

d’abril2017

En la loteria de personatges que condiciona sempre la carrera d'un actor li torna a tocar la "grossa": el Benet Muntada de la segona temporada de la sèrie NIT I DIA de TV3. Un personatge que són molts alhora: un expert bibliòfil, un mestre d'escacs i un sicari a sou dels errors del passat. Un assassí que mata al ritme de la millor literatura. La seva creació d'aquest personatge el fa mereixedor del PREMIO ONDAS DE TELEVISIÓN 2017.

de maig2017

CREU DE SANT JORDI de la Generalitat de Catalunya

de gener2018

L'adaptació escènica de MOBY DICK, la monumental novel·la de Henry Melville, és una aventura gairebé tan suïcida com la del mateix capità AHAB i la seva balena blanca. Amb la producció de Focus i la direcció d'Andrés Lima s'arriba, per sort, a bon port i el vaixell "Pequod" és rebut amb salves d'entusiasme. Fora de l'escenari, grava la novel·la completa al llarg de 30 hores i 5 minuts de lectura que es poden escoltar a AUDIBLE.

de maig2018

Estrena de LA CATEDRAL DEL MAR, adaptació per a televisió del famós best-seller d'Ildefonso Falcones, el rodatge del qual va tenir lloc en la segona meitat de 2016 i on interpreta el personatge de SAHAT, un esclau moro, fidel, noble i savi. Els vuit capítols de què es compon la sèrie s'emeten primer a Antena 3, després a TV3 (amb doblatge al català) i de seguida a la plataforma Netflix.

de maig2018

CATALÀ DE L'ANY (El Periódico de Catalunya)

de setembre2018

Robant-li temps al teatre, treballa en quatre pel·lícules: EL REINO, de Rodrigo Sorogoyen; MISS DALÍ, de Ventura Pons; LAS LEYES DE LA TERMODINÀMICA, de Mateo Gil, i EL ÁRBOL DE LA SANGRE, de Julio Medem.

de febrer2019

Director Artístic del TEATRE ROMEA de Barcelona

de juliol2019

VIEJO AMIGO CICERÓN és un espectacle que mira al passat per parlar del present. La seva creació de Cicerón, mestre d'oratòria, valent polític i expert legislador, es veu reconeguda amb el PREMIO ERCILLA 2019 (Millor actor). La funció s'estrena en el Festival Internacional de Mèrida, fa temporada a Madrid i Barcelona, i gira per gairebé tota Espanya (abans i després de la pandèmia).

de febrer2020

Estrena de JUSTÍCIA, de Guillem Clua, al Teatre Nacional de Catalunya. Una funció valenta i necessària, que retrata la societat catalana dels últims 80 anys. Un extraordinari èxit de crítica i públic, bruscament interromput el 12 de març, per l'arribada de la pandèmia i l'obligat confinament. La seva interpretació del jutge Samuel Gallart li mereix el PREMI DE LA CRÍTICA. De JUSTÍCIA, malauradament, mai més se n'ha tornat a saber res.

de gener2022

El dia 1 de gener es desplaça a Bilbao pels assajos d'ERRESUMA KINGDOM REINO, un espectacle sobre les tragèdies històriques de Shakespeare, que dirigeix Calixto Bieito i produeix el Teatre Arriaga, amb una companyia d'actors del País Basc a la qual s'incorpora com a excepció per a interpretar el personatge de FALSTAFF. S'estrena a Bilbao, fa temporada a Madrid i gira per Espanya.